Schematherapie
In de Generalistische Basis GGZ kunnen onderdelen van schematherapie in de behandeling worden ingezet, vooral bij meer hardnekkige gedragspatronen of terugkerende psychische klachten.
Schematherapie is gericht op het leren herkennen en veranderen van lang bestaande gedragspatronen waar je last van hebt of waar je door vastloopt in je leven. Een schema is hoe je kijkt naar jezelf, de ander en de wereld. Een schema ontstaat door een combinatie van ervaringen in je kindertijd, je temperament en de mate waarin er aan je basisbehoeften is voldaan. Ieder kind heeft basisbehoeften, zoals veiligheid, verbondenheid, zelf de wereld mogen ontdekken, je emoties kunnen uitdrukken en eerlijke regels en grenzen krijgen. Wanneer hieraan voldaan wordt, en je positieve ervaringen opdoet, kun je ‘functionele’ schema’s ontwikkelen die je vooruit helpen in je leven. Wanneer er niet aan je basisbehoeften wordt voldaan en je
negatieve ervaringen opdoet, kun je ‘disfunctionele’ schema’s ontwikkelen die je tegenwerken in je leven.
Klik hier voor een Overzicht schema's en modi (schematherapie.nl)
Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en meer positieve ervaringen op gaat doen. Je leert herkennen wat je behoeften zijn en hier op gezondere wijze naar te handelen. Hierdoor kun je beter richting geven aan je leven en je relaties met anderen verbeteren.